Kisah ini dikongsikan sendiri oleh Pn Nur di facebook beliau Nur Fadzilah.

 

Hari tu, beberapa hari lepas Mardhiyah demam, Mardhiyah dah start batuk. Mula-mula tu tak ambil kisah sangat. Sebab bunyi batuk (sikit je) masa tidur je. Ingatkan sebab tersedak air liur (memandai buat andaian sendiri). Yela, budak tengah tumbuh gigi kan banyak keluar air liur. Itu yang boleh datang teori macam tu.

 

Tapi makin lama makin teruk pulak. Aihhhh silap besar lah ni. Cepat-cepat kasi sapu balm CF-Rub kat leher, dada, tapak kaki, bahagian belakang badan dan bahagian hidung.

 

tasneem naturel,tasneem balm, produk tasneem, balm tasneem naturel, tasneem balm harga, petua hilangkan cirit-birit kanak-kanak, bayi sukar tidur, anak tantrum, calm time, petua hilangkan selsema bayi, petua hilangkan batuk bayi

 

Sapu setiap 1/2 jam. Ada masa, beberapa minit lepas sapu, Mardhiyah muntah. Keluar segala lendir yang membuku kat tekak dia. Walaupun menangis, kita tahu dia lega. Kita yang jaga dia ni pun sedikit sebanyak rasa lega. *Gambar di bawah antara 1 muntah Mardhiyah yang Nur sempat snap. Yang lain tak sempat. Situasi agak kelam kabut.

 

petua hilangkan batuk selsema bayi

 

Ada masa juga najis Mardhiyah agak berlendir. Ya, memang 5 jenis essential oils dalam balm CF-Rub (lemon, tea tree, sweet orange, eucalyptus dan cypress) sangat membantu untuk mencairkan kahak dan melegakan batuk anak. Sebab tu, kalau tak muntah lendir, najis anak la yang akan berlendir.

 

Batuk memang makan masa nak baik. Yang makan ubat pun, bukan hari ni makan ubat, esok terus baik. Memang kena banyak sabar walaupun hati meronta tak sabar nak tunggu anak baik sepenuhnya. Alhamdulillah sekarang memang clear dah batuk Mardhiyah. Kahak pun tak ada dah. Syukur ya Allah.

 

Nur fobia juga Mardhiyah demam kali ni. Sebab demam sangat lama. 12 hari tau. Tak pernah lah teruk macam ni sekali. Tak tahu lah faktor demam viral yang hakikatnya memang lambat sembuh atau faktor nak tumbuh geraham. Asalnya ingat nak tumbuh taring. Rupa-rupanya, 2 geraham bawah dan 2 geraham atas nak tumbuh. (masa tu total gigi 10). Sekarang penampakan gigi yang ke 11 pulak.

 

Panjang pulak bebel. Cukup lah tu. So pada mommies yang sedang berjuang anak tengah tak sihat, Nur doakan korang terus sabar dan kuat menghadapi dugaan. Moga Allah gantikan sakit itu dengan nikmat kesihatan yang lebih baik buat anak korang. In shaa Allah.

 

Untuk ibu-ibu yang nak mencuba CF Rub sebagai alternatif ketika anak demam, selsema dan batuk boleh hubungi Nur DI SINI.

Ini adalah alternatif untuk membantu secara luaran sahaja, untuk rawatan dan sebagainya, ibu bapa perlulah berjumpa doktor terlebih dahulu.

Atau boleh buat pembelian secara online di store kami. Klik gambar di bawah.