Mandian Lemon seringkali menjadi pilihan ibu-ibu ketika anak demam, selsema atau batuk. Ianya sangat mudah untuk dibuat di rumah. Kali ini Mommy juga mahu berkongsi tentang cara nak buat mandian lemon ini.

Kenapa Lemon ?

Lemon adalah salah satu sumber makanan yang kaya dengan Vitamin C , dapat membantu meningkatkan imun badan dan membantu mengatasi demam, batuk dan selsema.

Apakah kebaikan ‘Lemon Bath’ ini ?

  1. Dapat ‘warm up’ dan ‘relaxing muscles’.
  2. Bantu mengeluarkan toksin daripada badan melalui kulit.
  3. Bau harum lemon dapat menyegarkan badan.

Cara untuk sediakan ‘Lemon Bath :

  1. Penuhkan bekas mandian bayi dengan air suam
  2. Potong 1-3 biji lemon dan letakkan di dalam air
  3. Biarkan lemon terendam di dalam air selama 2 minit
  4. Siap boleh mandikan bayi anda

cara buat mandian lemon

Sekiranya, ibu-ibu tidak berkesempatan untuk menyediakan mandian lemon untuk anak, ada alternatif yang boleh membantu untuk gantikan mandian lemon ini. Contohnya, anak demam ketika stok lemon di rumah habis. Boleh jadi juga ketika travel dan ambil masa untuk membeli lemon kan?

Jadi, Tasneem Naturel telah mengeluarkan Cf Bath untuk memudahkan ibu-ibu.

Mandian lemon, mandian selsema batuk , mandian anak demam
Cf Bath Tasneem Naturel

Diformulasikan daripada ekstrak daun sirih, ekstrak strawberry, minyak pati oren, lemon, cypress, minyak kayu putih, minyak pati frankinsence, dan minyak tea tree.

Paling penting, mandian ini bebas SLES, sulphate dan paraben. Ianya selamat untuk newborn baby dan anak-anak. Dewasa juga boleh guna.

 

Apakah fungsinya?

mandian lemon, cara buat mandian lemon

 

Fungsi Cf Bath ini adalah :

  1. Bantu turunkan suhu
  2. Bantu legakan batuk dan selsema
  3. Bantu legakan pernafasan
  4. Bantu kurangkan kahak

 

Apa kata ibu-ibu yang telah menggunakannya ?

mandian lemon
Yang seorang lagi hingus meleleh banyak. Tak sempat nak buat tepuk belakang tu pun. Nasib Siti dah standby awal-awal.

 

mandian lemon
Ya betul tu bonda. Dah pakai feel sendiri baru rasa nak share dengan orang luar kan? Sebab kita sendiri tengok perubahannya macam mana. Tapi power tau CF Body Shower tu bonda. Anak besar pagi tadi muntahkan kahak. Ni dah boleh makan dengan banyak.

 

mandian lemon
Selepas guna bodywash, Alhamdulillah anak tidur lena tak selsema lagi.

 

mandian lemon
Dua-dua anak asuh siti demam selsema dan batuk. Cuba mandikan terus muntah kahak.

 

mandian lemon
New look ! Packaging lama dan packaging baru

 

Bagaimana cara guna CF Bath ?

mandian lemon
Cara gunakan CF Bath

Cara gunakan CF Bath :

  1. Basahkan badan anak dan rambutnya dengan air suam atau air biasa.
  2. Picit sedikit CF Bath , ratakan CF Bath dengan lembut  di badan dan rambut anak.
  3. Bilas dan lap kering badan anak.

Mudah bukan ? Ianya sangat lembut pada kulit anak.

mandian lemon
CF Bath Tasneem Naturel (kiri) untuk anak demam selsema dan batuk manakala Calm Bath (kanan) untuk anak lebih tenang dan selesa.

 

Bagaimana nak dapatkannya ?

Boleh klik di bawah. Konsultan Tasneem Naturel akan bantu anda dengan terbaik.

 

mommyluv.net

7 Petua Hilangkan Kahak Dan Hingus Bayi Dengan Selamat Dan Berkesan!