Zaman teknologi sekarang, anak-anak tak berkecuali terdedah dengan screen. Gajet menjadi tarikan utama bagi mereka jika tak dikawal oleh ibu bapa. Sudahnya , mereka jadi bergantung kepada gajet.

Kesannya, bukan mata sahaja yang mula bermasalah, kesihatan, tidak minat belajar atau kurang pandai bersosial malah ianya memberi kesan buruk kepada perkembangan emosi mereka.

Dr Anayasmin, seorang doktor paediatrik melalui facebook milik beliau berkongsi tentang anak jadi moody jika banyak menonton screen.

Lagi tentang hp dan anak kecil..

Lagi pemerhatian dalam ward, kali ni waktu malam oncall.

Ada masanya saya terpaksa lihat pesakit agak lewat kerana ada kes kecemasan lain yang perlu di uruskan dahulu.

Kadangkala jam 10pm – 11pm.
Bila round saya lihat anak-anak kecil masih ada yang tidak tidur.. Bukan kerana tak boleh tidur kerana tak sihat tetapi kerana menonton youtube.

Ada kala mak ayah dah terlelap dahulu.

2-3hari di wad saya perasan anak ni nampak jadi sukar dikawal.

Moody, restless.

Kesan ‘BLUELIGHT SCREEN’ mungkin, bisik hati saya.

Semakin anak kita menonton screen ni sebenarnya semakin mengganggu kitar hormon dalam tubuh, kitar tidur tak menentu, kadang-kadang jadi agresif.

Pada screen ada ‘blue light’. Lampu biru ni, bila dilihat oleh mata anak, akan menekan penghasilan melatonin. Melatonin ni perlu untuk buat anak mengantuk, tenang dan tubuh berehat dan tidur.

Jadi, bila byk tonton screen, pattern tidur jadi haywire… Maybe malam tak tidur.. Siang nak tidur tapi pada masa yang sama anak nak main juga.. jadi crancky..

Atau anak akan mudah terjaga pada tengah malam. Sebab melatonin tak dihasilkan dengan baik.

Ia juga buat anak rasa letih apabila bangun pagi.

Bila anak crancky kita pun bagi lagi screen konon nak tenangkan anak… Emmm.. 🤔

Sebab tu screen kena berpada-pada.. Dan kalau guna lampu tidur untuk bilik anak, pilih lampu merah, oren atau kuning..agar tidur anak tak terganggu..

Bukan biru atau hijau. Lampu kalimantang putih itu pun ada komponen cahaya biru…

anak tantrum, bahaya gajet pada anak
Hormon melatonin diperlukan untuk tidur , namun proses penghasilannya yang terganggu disebabkan oleh blue light. Kitaran ini berulang-ulang ketika anak diberi screen menyebabkan tidur terganggu dan seterusnya anak boleh jadi cranky.

 

Jadi, ibu-ibu berpada-padalah jika memberi gajet kepada anak-anak. Mungkin boleh elakkan kebergantungan anak pada gajet ini dengan buat aktiviti yang boleh merangsang perkembangan mereka.

 

Baca juga : Anak Mengamuk Bila Tak Dapat Gajet. Apa Nak Buat ?