Sama seperti keperluan nutrien dan aktiviti fizikal, tidur juga amat mustahak kepada perkembangan si manja. Jangan pandang ringan kepada keperluan ini kerana kekurangannya boleh mempengaruhi perkembangan otaknya.

Janin dalam kandungan tidur selama 16 hingga 20 jam sehari manakala bayi yang baru lahir akan tidur 16 hingga 17 jam sehari. Kebanyakan mereka tidak akan berada dalam keadaan jaga hanya dua hingga empat jam sehari pada minggu-minggu pertama kehidupan mereka. Rapid Eye Movement (REM) yang berlaku pada 60% hingga 80% dalam tempoh fasa tidur aktif menyaksikan aktiviti otak. Peratusan REM akan menurun seiring peningkatan usia. Ini menjawab kenapa bayi dan kanak-kanak tidur lama dan apakah kepentingannya kepada perkembangannya.

5 Sebab Tidur Yang Cukup Sangat Penting Untuk Si Manja

  1. Doktor percaya REM ini akan memberikan peluang kepada otak untuk ‘aktif’ menerima stimulasi dan selain daripada rangsangan melalui aktiviti sensori fizikal.
  2. Tidur bagi kanak-kanak amat penting untuk perkembangan neural kerana ketika tidur, bahagian otaknya dirangsang.
  3. Pada masa bukan fasa REM, tidur akan memberikan si manja rehat dan salah satu proses menyegarkan kembali tubuh.
  4. Kajian yang dilakukan mendapati kanak-kanak yang tidak mendapat tidur yang cukup boleh mengalami kurang mahir skil kognitif , hiperaktif, ADHD dan pembangunan neurologi terjejas.
  5. Kanak-kanak yang mendapat tidur yang cukup akan menjadi lebih peka, cukup rehat, ceria dan bersedia untuk menerokai ilmu baru.

 

Pola Tidur Anak Mengikut Umur

Bayi 

  • Bayi baru lahir hingga tiga bulan memerlukan waktu tidur antara 14 hingga 17 jam sehari.
  • Bayi usia empat hingga 11 bulan sebaiknya mendapatkan tidur selama 12 hingga 16 jam sehari.

Kanak-kanak 

  • Kanak-kanak yang mencapai usia dua tahun harus memiliki pola tidur yang teratur iaitu antara 11 hingga 14 jam sehari termasuk tidur siang.

Pra sekolah 

  • Kanak-kanak yang berumur lima tahun ke atas, jam tidurnya sedikit berkurang kerana pelbagai aktiviti yang mereka lakukan seperti pergi sekolah, mengaji Al-Quran, bermain dan lain-lain. Setidaknya mereka harus mendapatkan tidur antara 10 hingga 13 jam sehari termasuk tidur di waktu petang.
  • Mereka perlu mendapatkan waktu tidur yang konsisten supaya tetap bertenaga untuk melakukan sebarang aktiviti keesokannya.

 

Berapa Lama Perlu Tidur Siang?

Selain tidur malam, tidur siang juga amat diperkukan oleh si manja. Apabila mula dilahirkan, bayi hanya menyusu dan tidur, itu sahaja rutin harian mereka. Bagi bayi yang berusia satu hingga enam bulan, mereka akan tidur siang sebanyak tiga kali dengan tempoh satu hingga dua jam setiap kali tidur.

Bagi si kecil yang sudah mencecah usia setahun, kekerapan tidur berkurangan kepada sekali sehari sahaja. Setelah mencecah usia lima tahun, mereka sudah jarang perlukan tidur siang kecuali kepenatan atau tidak mendapat tidur malam yang cukup.

Mudah-mudahan info ini membantu ibu-ibu mengatur waktu tidur anak.

(Visited 4 times, 1 visits today)