5 Khasiat Utama Minyak Argan Yang Ibu-Ibu Mesti Tahu

Argan oil berasal daripada pokok argan (Argania Spinosa) yang terdapat di Morocco, Afrika Utara. Pokok ini ditemui sejak 150-200 tahun dan dilindungi oleh UNESCO. Pokok argan ini hanya mengeluarkan buah sekitar usia 30-50 tahun dan untuk mendapatkan 1 liter minyaknya memerlukan kira-kira 30kg buah argan. Proses untuk mendapatkan ekstraknya pula mengambil masa selama 15 jam. Minyak argan ini sangat terkenal dengan kebaikan dan kelebihannya dalam bidang kecantikan dan kesihatan.

skeenz, masalah kulit, eczema
Buah Argan

Kandungan vitamin A&E, anti oksida, Omega 6 dan asid linoleic di dalam minyak argan asli ini sangat membantu meningkatkan cell-production dan menyihatkan kulit, bibir, kuku, melebatkan rambut, bulu mata dan merawat masalah kulit yang berat seperti eczemapsoriasis, cacar air, chicken pox, kudis, kurap dan sebagainya.

 

Antara kebaikan Minyak Argan ini adalah :

1. Baik untuk Kulit dan Rambut

Minyak argan mampu melindungi kulit, rambut dan kuku daripada kerosakan yang berpunca daripadan sinaran UV. Selain melindungi, minyak argan boleh memudarkan sun sports serta menyembuhkan kulit kering jika terdedah kepada sinaran UV yang berlebihan dengan menggalakan pertumbuhan sel-sel kulit yang baru.

2. Membantu Rawat Penyakit Kulit

Anti-oksidan yang terdapat dalam minyak argan membantu merawat jerawat ringan dan menyembuhkan parut jerawat. Tambahan lagi dapat membantu pertumbuhan ketuat dan merawat beberapa jenis penyakit kulit seperti eczema, psoriasis, cacar air, chicken pox, kudis, kurap dan sebagainya. Penggunaan minyak argan yang kerap juga dapat mengurangkan tahap kedutan dan menganjalkan kulit.

Minyak argan untuk kulit boleh digunakan dengan mencuci permukaan kulit sehingga bersih. Titiskan minyak argan pada tapak tangan, ratakan dan sapukan pada bahagian kulit yang bermasalah. Urut perlahan-lahan sehingga minyak argan meresap kedalam kulit. Boleh guna waktu siang dan malam sebagai pelembap dan boleh dicampurkan dengan sebarang jenis foundation makeup.

3. Membantu Proses Penghadaman

Dengan cara menambah minyak argan ke dalam makanan akan meningkatkan proses percernaan yang baik untuk mendapatkan tubuh badan yang lebih sihat. Sekaligus dapat membantu menurunkan berat badan.

4. Mengurangkan Kadar Kolestrol Dalam Badan

Amalan makan minyak argan sebagai diet harian anda boleh membantu menurunkan tahap kolestrol dalam badan dengan cara menghalang penyerapan kolestrol yang tidak baik dari saluran usus.

minyak argan, rendahkan kolesterol

5. Menguatkan Kuku

Kuku lebih kuat dan lebih sihat secara semulajadi dengan menggunakan minyak argan. Ciri-ciri anti radang dan anti bakteria yang ada pada minyak argan membantu melawan infeksi pada kulit dan kuku.

Hanya perlu sapukan minyak argan pada kuku dan seterusnya urut perlahan-lahan sehingga ia meresap. Boleh dilakukan setiap hari.

Kandungan argan oil dalam balm bayi Tasneem Naturel

Argan oil bukan sahaja digunakan secara meluas dalam bidang kecantikan malah sangat berguna untuk kesihatan kulit. Minyak argan ini merupakan salah satu kandungan yang terdapat di dalam balm skeenz.

balm tasneem, balm bayi

Kerana percayakan manfaatnya yang baik untuk kulit, maka terhasil lah balm skeenz yang menggunakan argan oil sebagai salah satu bahan utamanya. Balm bayi ini sangat sesuai digunakan oleh semua peringkat umur termasuk bayi baru lahir yang mengalami masalah kulit sensitif seperti ruam dan gatal-gatal.

Balm ini boleh didapati di store kami.

 

mommyluv.net

mommyluv

We never know the love of a parent till we become parents ourselves.

2 thoughts on “5 Khasiat Utama Minyak Argan Yang Ibu-Ibu Mesti Tahu

  • April 20, 2019 at 12:32 am
    Permalink

    Minyak Argan memang sangat bagus untuk perawatan kulit wajah, bisa juga digunakan untuk mengembalikan kondisi kulit setelah terkena pancaran sinar matahari. Bersifat alami dan lembab sehingga aman digunakan oleh siapa saja.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

error: Please share this article. Tq