Memiliki anak-anak kecil yang sedang membesar, sudah pasti pelbagai cabaran yang dilalui oleh seorang ibu. Adakalanya, anak-anak sihat dan ceria dan mudah diuruskan.

Namun, ada juga ibu yang berhadapan dengan anak yang cranky, tantrum , selalu tidak sihat dan pelbagai lagi. Ujian membesarkan dan mendidik pasti tidak sama antara anak-anak, apatah lagi dengan ibu-ibu yang lain.

Secara umumnya, ada 5 masalah utama yang biasa terjadi pada anak-anak kecil kita :

  1. Anak sukar tidur, tidur kurang lena atau asyik terjaga-jaga.
  2. Anak tantrum, suka mengamuk, merengek tanpa tahu sebab.
  3. Anak demam, selesema dan batuk berpanjangan.
  4. Anak sakit perut, perut berangin, kembung, sebu atau mengalami sembelit.
  5. Anak mengalami ruam susu, ruam lampin, gatal-gatal, kulit kering, digigit nyamuk, serangga sampai tinggal kesan bintat yang menyebabkan anak tak selesa bahkan ada juga yang mengalami eczema.

Sejak akhir-akhir ini, banyak produk yang berasaskan bahan semulajadi termasuk essential oils (minyak pati tumbuhan ) yang dikatakan boleh membantu para ibu menyelesaikan atau mengurangkan kelima-lima masalah di atas jika digunakan secara konsisten. Ya ! Ada pelbagai jenama yang ada diluar sana. Namun, Mommy lebih suka gunakan Balm jenama Tasneem Naturel.

Balm Tasneem Naturel ni, Mommy dah guna sejak 2016 lagi, yang pada masa itu hanya diproses di rumah oleh Founder, Pn Haridah Sahri.

Seiring masa, Balm Tasneem Naturel kini sudah dikeluarkan oleh kilang yang bertaraf GMP (Good Manufaturing Practice) dan sehingga saat artikel ini ditulis sudah hampir 100 ribu unit Balm Tasneem Naturel yang dikeluarkan untuk memenuhi permintaan ibu-ibu. Yang bagusnya, Balm Tasneem Naturel mendapat kelulusan KKM dan ianya selamat digunakan oleh seisi keluarga termasuklah bayi yang baru lahir.

Sapuan balm yang konsisten pada anak boleh membantu menyelesaikan masalah di atas. Paling best tentang balm ini, ianya dalam bentuk ‘balm’ bukan minyak atau ‘cream’. Selain mudah diguna, disimpan dan mudah meresap ke dalam kulit, ianya sangat jimat dan boleh digunakan dalam tempoh yang lama.

Kenapa berbentuk balm? Ini kerana essential oil tidak boleh disapu secara direct pada kulit anak, ada dos yang sesuai untuk kulit anak serta bayi. Balm Tasneem Naturel diformulasikan menggunakan minyak pati tumbuhan (essential oils) yang sesuai untuk anak-anak kecil (dengan dos untuk kegunaan anak kecil).

Balm Tasneem Naturel juga tidak mengandungi  bahan kimia berbahaya, SLS, paraben, pengawet, pewarna atau pewangi tiruan yang boleh menyebabkan keradangan pada kulit bayi.

Balm Tasneem Naturel hanya menggunakan bahan- bahan semulajadi seperti :

  1. Essential oils (minyak pati tumbuhan) mengikut jenis balm.

Setiap Balm Tasneem Naturel mempunyai 7-10 essential oils (minyak pati tumbuhan)  yang telah dicampurkan mengikut dos bayi dan kanak-kanak atau dengan kata lain, ianya sudah ‘dilute’ sesuai kegunaan mengikut peringkat umur.

Setiap essential oils (minyak pati tumbuhan) yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) di mana sijil ini diperlukan untuk mendapat kelulusan KKM. Balm Tasneem Naturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

  1. Beeswax

Beeswax adalah bahan yang terhasil daripada proses metabolism kelenjar lilin pada abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja. Senang cerita, beeswax ini dipanggil ‘lilin lebah’ yang menjadi bahan untuk menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Ia secara semulajadinya membantu merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark.

  1. Shea butter

Shea butter terkenal sebagai pelembab kulit semulajadi. Kebanyakan produk kosmetik semulajadi menggunakan shea butter dalam produk mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan bernama Shea atau Karite.

Shea butter boleh membantu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak juga diguna dalam produk menghilangkan parut.

  1. Carrier oil

Minyak pelarut yang diekstrak daripada tumbuhan seperti Jojoba Oil, Virgin Coconut Oil, Almond Oil, Argan Oil, Coconut Oil, Blackcurrant Oil, Grapseed Oil dan lain-lain yang digunakan untuk ‘dilute’ atau proses pencairan perbagai jenis minyak pati tumbuhan (essential oils) tadi, untuk memastikan ianya sesuai digunakan oleh anak-anak kecil.

Balm Tasneem Naturel ada 5 jenis :

1. Calm Time Tasneem Naturel

Balm Tasneem Naturel, Tasneem Naturel, Calm Time, Baby Balm, Balm Anak Mengamuk, Tantrum

Membantu menstabilkan serta meredakan emosi bayi, anak – anak kecil atau orang dewasa. Apabila disapu pada anak, ia akan mengurangkan ketegangan saraf anak yang menegang akibat tantrum atau kesan mengamuk tadi. Sapuan balm yang konsisten setiap hari amat diperlukan untuk kesan yang lebih baik.

Kelebihan Calm Time Tasneem Naturel adalah untuk membantu masalah :

  • Anak yang kuat meragam dan tantrum.
  • Anak yang kurang fokus.
  • Anak sering menangis dan merengek tanpa sebab.
  • Anak meragam semasa hendak tidur.
2. Sleep Time Tasneem Naturel

Balm Tasneem Naturel, Tasneem Naturel, Sleep Time, Balm Bayi, Balm Bayi Semulajadi

Sleep Time Tasneem Naturel membantu memperbaiki hormon tidur . Minyak pati cedarwood yang digunakan dalam Balm Sleep time boleh mengimbangkan hormon tidur dan jaga. Begitu juga Lavender yang kita sudah sedia maklum untuk memberi rasa tenang kepada sistem badan manusia dan memudahkan tidur.

Kelebihan Sleep Time Tasneem Naturel adalah dengan menyelesaikan masalah:

  • Anak susah tidur malam atau siang.
  • Anak tidak tidur lama atau nyenyak.
  • Anak selalu terjaga dan menangis.
  • Memberikan tidur yang berkualiti dan anak bangun dalam keadaan ceria (deep sleep).
3. CF-Rub

Balm Tasneem Naturel, Cf Rub, balm selsesema, balm batuk

Cf-Rub merupakan balm kecemasan yang wajib ada di setiap rumah untuk kanak-anak mahupun dewasa. Sekiranya ibu-ibu selalu travel, ianya sangat membantu untuk anak-anak terutamanya bila anak sudah ada simptom-simptom demam, sakit tekak dan sebagainya, boleh segera sapu.

Kelebihan CF Rub adalah untuk membantu :

  • Selesema, hidung tersumbat dan sukar bernafas.
  • Batuk yang berpanjangan
  • Batuk berkahak
  • Membantu mencairkan kahak bagi memudahkan anak mengeluarkan kahak
  • Panas badan atau simptom demam
4. T-Rub

Balm Tasneem Naturel, Tasneem Naturel, kembung, sembelit, bayi kembung, anak sembelit

T-Rub juga adalah balm wajib ada dalam setiap kit kecemasan anak di rumah mahupun sepanjang travel. Ianya juga boleh digunakan oleh orang dewasa.

Antara kelebihan T Rub adalah membantu menyelesaikan masalah:

  • Anak kembung perut
  • Anak mengalami masalah sembelit
  • Anak sakit perut, tidak selesa atau sebu
  • Anak cirit-birit
5. Skeenz

Balm Tasneem Naturel, Tasneem naturel, Balm Bayi, ruam, ruam lampin, ruam susus, gatal-gatal, ekzema, kulit kering

Balm Skeenz Tasneem Naturel sememangnya diformulasikan untuk masalah kulit anak. Ianya tidak mengandungi sebarang kimia berbahaya dan steroid.

Anatara kelebihan Balm Skeenz Tasneem NAturel adalah membantu masalah :

  • Ruam lampin
  • Ruam susu
  • Gatal-gatal
  • Kulit kering
  • Kesan gigitan serangga
  • Meredakan ekzema

Berikut adalah beberapa feedback ibu-ibu yang telah menggunakan Balm Tasneem Naturel ini :

 

Calm Time , Tasneem Naturel
” Serius anak cheq memang suka buat hal, tambah-tambah bila balik kampung. Amukan dia kadang-kadang buat cheq menangis. Tapi hari ni cheq menangis atas keizinan Allah,menggunakan balm ni, anak cheq berubah menjadi anak yang baik dan mendengar kata.”

 

Balm Tasneem Naturel , Sleep Time
” Alhamdulillah anak saya lebih tidur lena. Memang beza daripada sebelum ni. “

 

Tasneem Naturel, selesema, batuk, demam
“Alhamdulillah la, bila sapu dengar kahak longgar je.”

 

Balm Tasneem Naturel, Kembung, sembelit
” Yang paling notice, pakai yang tummy (t-rub), Aqil pun senang berak. Kalau tak tunggu seminggu jugalah nak berak.”

 

Balm Tasneem Naturel, Tasneem Naturel, Skeenz
” Kesan gigitan nyamuk sebelum apply Skeenz Tasneem Naturel dan selepas apply. “

 

Syukur ! Balm Tasneem Naturel memberikan manfaat dan kemudahan yang banyak untuk para ibu bagi memudahkan urusan menguruskan anak-anak seharian di rumah mahupun sepanjang travel balik kampung atau di mana sahaja.

Sekiranya ada pertanyaan lanjut atau berminat untuk mendapatkan mana-mana balm boleh hubungi talian berikut.

Call : +6013 931 5387

WhatsApp : http://www.wasap.my/60139315387/infobalm

Related Post

Tags: , , , , ,