Balm T-Rub Tasneem Naturel adalah antara hot item ibu-ibu untuk masalah kembung, sembelit, cirit-birit anak. Sekali guna memang terus jatuh cinta. Ada 9 jenis essential oil yang diformulasikan dalam balm ini untuk kegunaan daripada newborn sehingga dewasa. Orang dewasa kena sapu banyak sikitlah kan. Luas permukaan perut pun lebih besar dan ketebalan lapisan perut pun berbeza dengan bayi.

tasneem naturel, balm bayi

Antara kelebihan T Rub adalah membantu menyelesaikan masalah:

  • Anak kembung perut
  • Anak mengalami masalah sembelit
  • Anak sakit perut, tidak selesa atau sebu
  • Anak cirit-birit

Apakah bahan-bahan asas yang ada dalam Balm T- Rub Ini?

  1. Essential oils (minyak pati tumbuhan) mengikut jenis balm.

tasneem naturel, baby balm, balm bayi. selesema, batuk

Setiap Balm Tasneem Naturel mempunyai 7-10 essential oils (minyak pati tumbuhan)  yang telah dicampurkan mengikut dos bayi dan kanak-kanak atau dengan kata lain, ianya sudah ‘dilute’ sesuai kegunaan mengikut peringkat umur.

Setiap essential oils (minyak pati tumbuhan) yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) di mana sijil ini diperlukan untuk mendapat kelulusan KKM. Balm Tasneem Naturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

  1. Beeswax

tasneem naturel, baby balm, balm bayi

Beeswax adalah bahan yang terhasil daripada proses metabolism kelenjar lilin pada abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja. Senang cerita, beeswax ini dipanggil ‘lilin lebah’ yang menjadi bahan untuk menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Ia secara semulajadinya membantu merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark.

  1. Shea butter

tasneem naturel, shea butter

Shea butter terkenal sebagai pelembab kulit semulajadi. Kebanyakan produk kosmetik semulajadi menggunakan shea butter dalam produk mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan bernama Shea atau Karite.

Shea butter boleh membantu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak juga diguna dalam produk menghilangkan parut.

  1. Carrier oil

tasneem naturel, balm bayi viral, baby balm

Minyak pelarut yang diekstrak daripada tumbuhan seperti  Olive Oil, Jojoba Oil, Virgin Coconut Oil, Almond Oil, Argan Oil, Coconut Oil, Blackcurrant Oil, Grapseed Oil dan lain-lain yang digunakan untuk ‘dilute’ atau proses pencairan perbagai jenis minyak pati tumbuhan (essential oils) tadi, untuk memastikan ianya sesuai digunakan oleh anak-anak kecil. Dalam Balm Tasneem Naturel ini, kami menggunakan Olive Oil di mana kita tahu, khasiat Olive Oil ini sangat banyak seperti:-

  • Melembapkan kulit:Minyak ini mengandungi sejumlah besar vitamin E, antioksidan yang melindungi kulit daripada pelbagai faktor luaran seperti sinaran matahari atau angin yang kuat. Tekstur minyak zaitun yang ringan menjadikannya pelembap sempurna yang tidak melekit yang tahan lama dan sesuai dengan semua jenis kulit.
  • Memperbaiki kesihatan kulit: Minyak zaitun mengandungi vitamin E, yang dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan merawat keradangan, jerawat, dan melindungi kulit dari penyakit yang serius seperti psoriasis dan kanser kulit.

Secara spesifiknya, setiap Balm Tasneem Naturel ini diformulasikan  dengan lebih  5 jenis Essential Oil dalam setiap balm. Begitu juga dengan Balm T Rub.

Balm T Rub ini mengandungi 9 jenis essential oil iaitu :

1. LAVENDER

tasneem naturel, balm bayi viral , baby balm

  • Lavender Essential Oil diekstrakkan dari pokok Lavandula Angustfolia. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah bahagian bunganya.
  • Khasiat Lavender Essential Oil yang utama adalah membantu mendapatkan tidur yang lena dan mengurangkan perasaan resah, bimbang, stress dan tension. Fungsi ini sangat  membantu anak yang tantrum, kerap meragam dan seumpamanya.
  • Lavender oil juga sangat sesuai digunakan untuk mengurut dan mengurangkan ketegangan saraf atau sendi-sendi.
  • Secara kesimpulannya, minyak pati Lavender ini memberikan  kesan tenang kepada anak.

 

2. GINGER (HALIA)

tasneem naturel, balm bayi, baby balm, t rub, balm kembung perut

Halia mempunyai banyak manfaat bukan sahaja dalam masakan, ia juga dah digunakan dalam perubatan alternatif sejak dahulu lagi. Spesis halia yang digunakan untuk buat essential oil ialah Zingiber officinale.

Halia mempunyai bau yang kuat, tajam dan pedas. Sekiranya anda tak tahan dengan bau halia sahaja, anda digalakkan untuk campur ginger essential oil dengan essential oil lain.

Kebaikan Ginger Essential Oil adalah :

  • Bantu hilangkan pening kepala
  • Bantu hilangkan rasa loya dan muntah-muntah
  • Hilangkan rasa sakit perut dan masalah penghadaman
  • Bantu buang angin dalam perut
  • Tenangkan perasaan
  • Buang rasa resah dan gelisah
  • Bantu naikkan mood
  • Kurangkan sakit senggugut semasa haid
  • Legakan sakit-sakit sendi dan otot
  • Lancarkan pernafasan
  • Buang kahak dan lendir

 

3. WILD MINT

tasneem naturel, baby balm, balm kembung perut

Juga dikenali dengan Mentha arvensis (Corn Mint, Wild Mint, Japanese Peppermint, Field Mint, Pudina). Wild mint ini banyak digunakan dalam kulinari dan manfaatnya untuk kesihatan sangat banyak.

Kebaikan Wild Mint Essential Oil adalah seperti :

  • Bantu melegakan pernafasan
  • Bantu memberikan keselesaan perut
  • Bantu proses penghadaman

 

4. JUNIPER

tasneem naturel, balm kembung perut, balm bayi viral

Minyak pati juniper (Juniperus communis) ini sangat dikenali kerana sifatnya yang antiseptik, antispasmodic (membantu kekejangan) dan telah sekian lama digunakan dalam bidang perubatan alternatif.

Kebaikan Juniper Essential Oil adalah seperti :-

  • Bantu peredaran darah yang lebih baik
  • Bantu redakan kekejangan
  • Sebagai carminative agent yang membantu pengeluaran gas daripada usus besar.

An agent that prevents or relieves flatulence (gas in the gastrointestinal tract) and, in infants, may help in the treatment of colic.

 

5. FENNEL

tasneem naturel, baby balm, balm bayi, bayi kembung perut

Fennel (jintan hitam) adalah salah satu dari rempah masakan. Fennel adalah middle note dimana essential oil meruap pada kadar sederhana dan bagus untuk kesihatan secara keseluruhan.

Kebaikan Fennel Essential Oil

  • Kurangkan spasm (kekejangan) otot
  • Bantu kurangkan masalah sembelit
  • Bantu buang angin
  • Meransang aktiviti tubuh badan
  • Bantu kekalkan kesihatan perut
  • Tingkatkan sistem imun
  • Bantu kurangkan batuk
  • Kurangkan loya
  • Bantu kurangkan muntah-muntah
  • Hilangkan selulit
  • Hilangkan perut kembung
  • Tingkatkan metabolisma
  • Kawal selera makan

 

6. LEMONGRASS

tasneem naturel, balm bayi, baby balm

Lemongrass Essential Oil diambil dari pokok Cymbopogon flexuosus. Lemongrass bermaksud serai. Jadi Lemongrass essential oil ialah minyak pati serai. Baunya pun macam serai.

Lemongrass essential oil ada sifat antikulat, insecticide (halau serangga), antiseptik, dan antiradang.

Kebaikan Lemongrass Essential Oil antaranya adalah :

  • Halau serangga seperti nyamuk
  • Lega sakit sendi dan otot
  • Boleh naikkan mood
  • Kurangkan sakit perut atau sakit kepala

 

7. ANISE

tasneem naturel, baby balm, balm bayi

Anise essential oil ini, adalah hasil daripada bahan masakan di dapur kita. Masak sup, biasanya letak bunga lawang kan ? . Banyak khasiatnya untuk kesihatan termasuklah kesihatan perut.

Kebaikan Anise Essential Oil antaranya adalah :

  • Kurangkan sakit pengecutan otot (rasa memulas).
  • Buang angin
  • Kurangkan kembung perut
  • Lancarkan pernafasan
  • Buang kahak
  • Kurangkan resah & gelisah
  • Kurangkan stress & marah
  • Bantu tidur waktu malam
  • Tingkatkan metabolism

 

8. PATCHOULI

tasneem naturel, baby balm

Patchouli Essential Oil datang dari pokok Pogostemon cablin. Daun pokok Patchouli yang diambil untuk buat essential oil.

Ada sifat antibakteria, naikkan mood dan anti penuaan dan kedut.

Kebaikan Patchouli Essential Oil antaranya adalah :

  • Naikkan mood secara semulajadi
  • Bantu peredaran darah yang lancar
  • Bantu keluarkan toksin daripada badan
  • Boost anergy dan immune system

 

9. TANGERINE

tasneem naturel, baby balm, balm bayi

Merupakan satu lagi minyak pati dari buah sitrus. Limau  Tangerine ini adalah adik beradik Limau Mandarinlah kiranya,  yang bezanya adalah warna kulitnya yang lebih terang dan dituai pada masa yang berbeza dengan Mandarin.

Kebaikan Tangerine Essential Oil antaranya adalah :

  • Bantu nyahtoksin daripada badan
  • Bantu legakan masalah perut
  • Bantu tingkatkan penghadaman

 

Kesembilan  jenis essential oil yang ada dalam Balm T Rub mempunyai fungsi dan kesan kepada masalah seperti cirit birit, kembung, sebu, sembelit, loya sesuai dengan fungsi Balm T Rub.

 

Untuk ibu-ibu yang mempunyai masalah anak yang selalu kembung, susah membuang air besar, cirit birit, kembung dan seumpamanya amatlah disarankan untuk mencuba balm ini. Balm ini boleh digunakan seawal newborn.

tasneem naturel, balm bayi
Selesa je adik tidur tanpa kembung perut

 

tasneem naturel, baby balm
Lepas mandi memang sapu je T Rub kat perut, betis dan tapak kaki.

 

tasneem naturel, balm bayi
Handsome boy ! Senyum je. Perut kenyang dan selesa. Senang bawa T Rub sepanjang travel.

 

Berikut adalah beberapa testimoni ibu-ibu yang menggunakan Balm T Rub Tasneem Naturel.

tasneem naturel
Feedback bagus-bagus dari mak yang guna Balm T Rub

 

tasneem naturel, balm bayi
Buang air besar setiap hari, perut pun dah tak kembung lagi.

 

tasneem naturel, balm bayi
Anak langsung dah tak meragam. Mak pun boleh rehat.

 

Selain terbukti berkesan dengan izin Allah, balm Tasneem Naturel juga ada keistimewaan tersendiri iaitu :

  • Tidak panas
  • Tidak melekit atau berminyak
  • Tidak merengsakan kulit bayi
  • Dibuat di kilang yang ada persijilan GMP ( Good manufacturing Practice) , di mana kilang ini hanya memproses produk yang berasaskan bahan semulajadi sahaja.
  • Berdaftar dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK), Kementerian Kesihatan Malaysia.
  • Jimat dan boleh digunakan seisi keluarga. Satu bekas balm sesuai untuk kegunaan 2-5 bulan bahkan lebih lama lagi bergantung penggunaan.

tasneem naturel, balm bayi

 

Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi :

WhatsApp Here !

Fb Page – Mommyluv

Instagram –  Mommyluv2u

ATAU

tasneem naturel

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,