Anak sukar tidur malam atau siang merungsingkan ibu. Ya kan?. Bukan itu sahaja, tidur pula sekejap dah bangun.

Bunyi motor lalu pun dah bangun. Tidur tak lena.  Anak tak cukup tidur ni tau ajelah, kadang meragam dan merengek. Susahnya nak buat kerja.

Kalau si ibu bekerja pula, terpaksa berjaga malam. Bangun pagi tak ‘fresh’ bahkan letih namun terpaksa kuatkan diri memandu ke tempat kerja dalam keadaan tak cukup tidur dan stres.

Anak susah tidur, tidur lewat, asyik terjaga sehari dua mungkin mampu bertahan, tapi jika berbulan-bulan begini, ianya perlu solusi terbaik.

Tambahan pula, masalah gangguan tidur anak-anak ini berkemungkinan besar juga dapat mengganggu perkembangan anak-anak yang sihat.

 

Tasneem Naturel Sleep Time Balm sudah banyak membantu anak sukar tidur dengan izin Allah.

sleep time,tasneem naturel
Sleep Time Balm
sleep time
Sleep Time bantu anak mudah lena, dapat tidur yang berkualiti dan bangun dengan mood yang ceria

 

Berikut adalah beberapa testimoni pengguna Sleep Time.

tasneem naturel

Anak tidur lena, bangun tidak menangis lagi.

tasneem naturel

Anak tidur malam , dah kurang terjaga.

tasneem naturel

Anak tidur awal malam dan lena.

testimoni tasneem naturel, balm tidur, balm sleep time
Baby tidur lena lepas sapu Sleep Time
sleep time , tasneem naturel
Anak dah mudah tidur siang

Banyak lagi feedback lain yang diberikan oleh pengguna. Alhamdulillah, dengan izin Allah. Kita hanya berikhtiar.

 

Apakah kandungan SLEEP TIME ?

sleep time, balm tasneem, tasneem naturel

8 Jenis Essential oils ( minyak pati tumbuhan ) premium quality  dalam Balm Sleep Time iaitu :

  • Vetiver
  • Ylang-Ylang
  • Bergamot
  • Lavender
  • Orange
  • Cedarwood
  • Roman Chamomile
  • Marjoram

 

Apakah khasiat kandungan SLEEP TIME  ?

1. LAVENDER

tasneem naturel, balm bayi viral , baby balm

  • Lavender Essential Oil diekstrakkan dari pokok Lavandula Angustfolia. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah bahagian bunganya.
  • Khasiat Lavender Essential Oil yang utama adalah membantu mendapatkan tidur yang lena dan mengurangkan perasaan resah, bimbang, stress dan tension. Fungsi ini sangat  membantu anak yang tantrum, kerap meragam dan seumpamanya.
  • Lavender oil juga sangat sesuai digunakan untuk mengurut dan mengurangkan ketegangan saraf atau sendi-sendi.
  • Secara kesimpulannya, minyak pati Lavender ini memberikan  kesan tenang kepada anak.

 

2. ORANGE

tasneem naturel, balm bayi, tantrum, baby balm

Orange essential oil adalah diambil dari bahagian kulit buah oren. Melalui proses perahan dan bukan penyulingan berstim. Jadi essential oil yang diperoleh adalah 100% daripada buah oren.

Orange essential oil sangat wangi dan sangat bagus untuk naikkan mood ketika stress, resah dan gelisah.

Kebaikan Orange Essential Oil adalah :

  • Bantu tingkatkan peredaran darah
  • Bantu kurangkan rasa resah dan gelisah
  • Bantu kurangkan hypertension
  • Bantu kurangkan rasa penat melampau
  • Bantu kurangkan kemurungan
  • Bantu legakan kesakitan
  • Bantu kurangkan sakit sendi
  • Bantu naikkan mood
  • Bantu berikan rasa relax

 

3. MARJORAM

tasneem naturel, calm time, tantum, balm tantrum, baby balm

Marjoram, disebut juga sweet marjoram (Origanum majorana). Tanaman ini berasal dari daerah Mediteranean. Dalam sejarah Yunani, marjoram adalah simbol kebahagiaan yang disebut “the joy of the mountains.”

Khasiat Marjoram Essential Oil antaranya adalah :-

  • Membantu meredakan rasa sakit seperti lenguh otot, sakit kepala, sakit gigi, sakit akibat demam dan sebagainya.
  • Membantu mengurangkan rasa kejang. Marjoram oil memiliki sifat sebagai antispasmodic yang mengawal dan mengurangkan kejang.
  • Membantu meningkatkan kemampuan kognitif dan daya fokus.
  • Membantu meningkatkan peredaran darah.Marjoram oil memiliki sifat menghangatkan dan ianya meningkatkan kelancaran peredaran darah.

 

4. ROMAN CHAMOMILE

tasneem naturel, balm calm time, tantrum, anak mengamuk, baby balm

  • Roman chamomile oil dikenali sejak zaman kuno lagi kerana memiliki kesan menenangkan (sedative and soothing).
  • Selain memberikan kesan yang  menenangkan kepada fikiran dan tubuh yang stres, Roman chamomile essential oil juga dapat digunakan untuk meringankan perasaan sedih, marah, ketidakpuasan hati atau perasaan yang terlalu sensitif.
  • Sifat-sifat tersebut menjadikan minyak patinya banyak digunakan untuk membantu mengurangkan rasa cemas, gelisah atau susah tidur. Hal ini sangat membantu anak yang baru lahir yang sedikit cemas dan susah tidur atau tidur sekejap -sekejap kerana mereka masih lagi ,engambil masa untuk beradaptasi dengan dunia luar perut ibu.
  • Selain Lavender, Roman atau English Chamomile merupakan minyak pati yang paling digemari ramai orang.

 

5. BERGAMOT

tasneem naturel, balm calm time, tantrum, baby balm

Bergamot Essential Oil datang dari tumbuhan sitrus yang bernama Citrus bergamia. Ia dikatakan sebagai buah mutasi lemon. Bergamot adalah adik beradik kepada lemon, limau dan oren.

Kebaikan Bergamot Essential Oil :

  • Bantu naikkan mood ceria dan bahagia
  • Bantu kurangkan simptom kemurungan
  • Bantu galakkan rembesan hormon
  • Bantu kurangkan rasa stress
  • Bantu kurangkan kesakitan dengan kurangkan sensitiviti pada kesakitan
  • Bantu lancarkan pernafasan
  • Bantu kurangkan sakit kepala, pening kepala dan migrain
  • Bantu legakan sakit-sakit sendi dan otot
  • Bantu kurangkan sakit ‘cramp’ pada abdomen dan kaki.

 

6. CEDARWOOD

tasneem naturel, baby balm, balm bayi, sleep time

Cedarwood essential oil ini dihasilkan daripada kulit pokok kayu cedar. Baunya sedikit manis dan bau kayu.

Kebaikan Cedarwood Essential Oil adalah seperti :

  • Bantu tingkatkan fokus
  • Bantu tingkatkan metabolisma
  • Bantu lancarkan pernafasan
  • Bantu kurangkan pening kepala
  • Bantu kurangkan stress
  • Bantu seimbangkan hormon tidur dan jaga anak

Dalam badan manusia ada Melatonin yang merupakan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal yg terletak di otak. Fungsi hormon melatonin ni adalah untuk seimbangkan circadian rhythm. Bahasa mudahnya waktu tidur dan jaga kita. Waktu tidur, badan kita akan berkerja untuk meningkatkan kesihatan badan kita. Banyak sangat proses yang tengah berlaku waktu kita tidur. Begitu juga anak. Proses tumbesaran yang baik berlaku semasa anak tidur. Tidur yang terganggu boleh mengganggu bukan sahaja emosi, tetapi juga dari segi kesihatan fizikal anak. Essential oil cedarwood ini membantu stimulate melatonin dari otak. Itulah sebabnya ia bantu tidur lena bila gunakan essential oil cedarwood ini.

 

7. YLANG-YLANG

tasneem naturel, baby balm, balm bayi

Ylang Ylang adalah adik beradik kepada bunga kenanga. Baunya sangat wangi dan sedikit kuat. Ylang Ylang essential oil sangat popular untuk kurangkan stress dan bantu kurangkan perasaan resah dan gelisah.

Kebaikan Ylang Ylang essential oil adalah seperti :

  • Bantu kurangkan kemurungan
  • Bantu rilekskan badan
  • Bantu kurangkan kesedihan
  • Bantu kurangkan stress kronik
  • Bantu naikkan mood
  • Bantu tingkatkan peredaran darah
  • Bantu kawal tekanan darah
  • Bantu kurangkan perasaan negatif
  • Bantu hilangkan kelemumur
  • Bantu stabilkan hormon
  • Bantu hilangkan trauma emosi
  • Baik untuk sistem imun
  • Bantu tidur lena pada waktu malam

 

8. VETIVER

tasneem naturel

Minyak akar wangi (vetiver oil) telah digunakan dalam perubatan tradisional di Asia Selatan, Asia Tenggara dan Afrika Barat sejak ribuan tahun yang lalu.

Kelebihan Vetiver Essential Oil antaranya adalah :

  • Sifatnya yang bantu menenangkan menyebabkan ianya sangat baik digunakan oleh anak-anak ADHD. Pada tahun 2001, sebuah kaian yang dilakukan oleh Dr. Terry Friedman menemukan minyak akar wangi (vetiver oil) efektif membantu anak-anak  ADHD.
  • Bantu tingkatkan sistem kekebalan tubuh dan saraf .
  • Secara tradisional, vetiver oil ini telah digunakan dalam aromaterapi untuk relaksasi dan mengurangi stres emosional, serangan panik, trauma, kecemasan, insomnia, histeria dan depresi.

Kelapan-lapan essential oils tadi mempunyai fungsi menenangkan, menstabilkan hormon yang boleh membantu anak tidur lebih mudah, lena dan berkualiti sesuai dengan fungsi balm.

 

Ibu-ibu yang anaknya ada masalah tidur lambat, susah tidur, tidur tak lena disarankan untuk menggunakan Balm Sleep Time. Ibu-ibu juga boleh menguruskan masa harian dengan lebih baik jika anak tiada masalah tidur. Selain itu, ibu ada peluang untuk rehat sebaiknya tanpa perlu berjaga malam menemani ragam anak yang tidak mahu tidur. Kesihatan ibu dan anak lebih terjaga dengan izin Allah.

 

tasneem naturel, balm tidur, sleep time
Tidur lena tanpa buai

tasneem naturel, baby balm. balm bayi
Tidur lebih mudah

tasneem naturel, baby balm, balm bayi
Tidur lebih berkualiti untuk perkembangan minda yang cerdas

 

Adakah Tasneem Naturel Sleep Time Balm ini diluluskan oleh KKM ?

Ya. Sila rujuk no.pendaftaran KKM di bawah :

Tasneem naturel, balm sleep time

Bagaimanakah  cara mendapatkan Balm SLEEP TIME ?

Hubungi  Mommyluv  untuk konsultasi lanjut .

Atau

tasneem naturel